A Covid alatt a visszafogott termelés jól feltornászta a használt autók árait, és kevés rá az esély, hogy a Covid előtti szintre csökkenjen. A drágulás, nemhogy csökkenne, egy magas szinten stagnál, sőt vannak olyan autók is, amelyek használtan drágábbak, mint újonnan voltak. Bár a cégek is ritkábban váltogatják az autóikat a helyzetet ez sem könnyíti meg.

Mi a helyzet a magyar használtautó piacon?

A német piac azért kiemelkedő hazánk szempontjából mert a hozzánk importált autók több mint a fele Németországból származik. Korábban az egész világon túltermelés volt az autókból, most azonban hosszú várakozási idővel és alultermeléssel kell számolnia annak, aki új autót szeretne vásárolni. Ezért aztán a leendő vásárlók a használt autó piacra szorultak ki, elsősorban fiatal, jó minőségi autókat keresve, aztán ha ezek is elfogytak akkor nincs más választás, jó lesz az idősebb autó is. Ez egy láncreakció, a kínálat egyre kisebb, az árak egyre magasabbak.

Az árak tekintetében már a csúcson járunk, április óta magas szinten ugyan, de megállt a drágulás. A szakértők az árak kismértékű csökkenésére számítanak. Ez az egész folyamat az autó termelés visszafogása mellett, a chip hiány és az ellátási lánc problémái miatt alakult ki. A termelés ugyan már részben felpörgött, a helyzet normalizálódni látszik ugyan, de az árak nem csökkennek.

A magyar autót vásárlók igencsak nehéz helyzetben vannak, főként ha idén szeretnének autót vásárolni. A piaci szakértők szerint azt látni, hogy már Németországban is meggondolják az emberek, hogy mennyi pénzt adnak egy autóért. Ma már sokan keresnek régebbi, olcsóbb modelleket, vagy kisebb autókat, és az import esetében sincs ez másként.

Mi várható az idei év visszalévő időszakában a használt autók terén?

Szakértők szerint a probléma nem csak az új autó értékesítésének hosszú átfutási idejében van, hanem az is negatív hatással van a piacra, hogy nincsenek fiatal járművek. Ezeket a fiatal autókat általában az autó kölcsönző cégek dobták nagy számban a piacra, de a jelenlegi helyzetben inkább tovább használják az autóikat, miután nekik is hosszú lenne a várakozási idő újak vásárlásához.

Azonban még mindig találkozhatunk olyan variációkkal, amikor egy autó használtan drágább, mint újonnan volt. Vannak ilyen autók, a Mercedes G-osztály, vagy a Suzuki Jimmy is ilyen.

Amennyiben gyorsan szeretnénk értékesíteni az autónkat, egy telefonhívással az autófelvásárlás készpénzért országosan az év minden napján, ünnepnapokon is elérhető.

Összegezve

 Elmondhatjuk, hogy ha az idei évben szeretnénk vásárolni autót és az új autóra nem szeretnénk hónapokat várni, használtautó vásárlásával sem lesz sokkal egyszerűbb a megoldás és a pénztárcánkat is alaposan ki kell nyitni. Sokba fog kerülni.