Érvényes még? Jó-e egyáltalán? Akkor sem kell aggódnod, ha nem vagy rutinos autópálya használó: online néhány kattintással, pár adat megadásával kiderítheted, mi a helyzet. Pár feltételnek persze meg kell felelni, de maga a művelet pofonegyszerű. Megmutatjuk, hogyan csináld!

Minden autós tudja, hogy ha lejárt, érvénytelen, vagy hibás adatokat tartalmazó úthasználati jogosultsággal hajt fel Magyarország bármelyik fizetős útszakaszára, akkor combos büntetésekre számíthat. Ellenőrzéskor vagy egy-egy véda alatt való áthaladáskor ugyanis egy elírt betű vagy számjegy is gondot okoz: a rendszám lekérdezés szempontjából kulcsfontosságú – ha ugyanis az nem pontos, akkor már érkezik is a csekk.

A pótdíj elkerüléséért pedig érdemes körültekintően eljárni, mert igen mélyen kell zsebbe nyúlni, ha büntetést kapsz:

  • D1/D2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 18 750 Ft
  • D1/D2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túl fizetve): 74 970 Ft
  • B2 díjkategória alap pótdíj (60 napon belüli fizetés esetén): 84 330 Ft
  • B2 díjkategória emelt pótdíj (60 napon túli fizetve): 337 290 Ft

Lekérdezés fél perc alatt

Az autopalyamatrica.hu portál nem csak akkor a legjobb partner, amikor megveszed soron következő e-matricádat. A honlapon híreket, térképes tervezőt és csomó hasznos információt megtalálsz – továbbá alig fél perc alatt kiderítheted, járműved rendelkezik-e érvényes autópálya-matricával.

Online vásárolt úthasználati jogosultságodat az „Érvényesség lekérdezés” menüpontban ellenőrizheted. Add meg gépjárműved forgalmi rendszámát, felségjelét, majd azt az e-mail címet, amire a lekérdezés eredményét várod. A rövidesen befutó e-mail tartalmazza majd a matrica típusát és érvényességi idejét.

Arra azonban figyelj, hogy a honlapon csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásárolt e-matricákat tudod lekérdezni. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatán vagy viszonteladói partnereinél (benzinkutak, utazási irodák) vásárolt matricák érvényességi idejét a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban személyesen vagy telefonon tudod kideríteni.

2023-as árak

Alább megtalálod a bruttó összegeket. Ezekre e-matrcia vásárlás esetén rájön még egy jelképes kezelési költség.

Matrica típusok

A heti (10 napos) autópálya matrica az ország összes fizetős útszakaszára érvényes – a kezdőnaptól számított további 9 napra, egészen pontosan a 10. nap 24. órájáig. A havi matrica ugyanezt tudja, csak más idősávban: a kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

A vármegyei autópálya-matrica a megadott megye összes útjára érvényes a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Ugyanilyen az országos éves matrica, azzal a különbséggel, hogy az nemcsak egy megyére, hanem az ország valamennyi fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Vagyis, ha most megveszed, 2024. január 31. napjának 24. órájáig szabadon autózhatsz idehaza.