Fontos változás jön a b kategóriás jogosítvánnyal kapcsolatban

 

B kategóriás jogosítvánnyal az alábbi járműveket vezetheted alap helyzetben:

  • Segédmotoros kerékpár 50 cm3-ig
  • Személygépjármű
  • 3,5 tonnánál nem nagyobb “teherautó” – ITT LESZ VÁLTOZÁS
  • Személygépjármű és vontatmányai
  • Kerti traktor
  • Lovasszekér és mindenféle állati erejű érdekes járgányok…

A vezetőülésen kívül még maximum 8 ülés lehet benne.

VÁLTOZÁS: EUs irányelv alapján Magyarországon is kötelező lesz a díj ellenében végzett árufuvarozáshoz a szakhatósági engedély 2022 május 21-től. A kötelezettség azonban NEM vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.

Azokra a 2,5 tonna össztömeget meghaladó kisteherautósokra vonatkozik tehát, akik díj ellenében árut fuvaroznak. Az eddigi 3,5 tonnás határt vitték lejjebb, 2,5 tonnára.

A szigorítást amiatt vezették be, mert nagy számban végeznek kisteherautóval közúti áruszállítást az EU-ban sima B kategóriás jogosítvánnyal  munkavállalóként, miközben a 3,5 tonna alatti járműveknél jelenleg nincs semmilyen különleges előírás, megkötés, amelyet be kellene tartani. (A kamionosoknak pl. elő van írva a vezetési és pihenőidő szabályok betartása, sebességkorlátozás, tachográf) Munkavállalóként nekik is be kell tartaniuk (munkaidő szabályoknak, vezetési és pihenőidő szabályok, díj ellenében végzett áruszállítás szabályai) a díj ellenében történő áruszállítás szabályait, ugyanakkor a B- kategóriás jogosítványuk használhatósága valójában nem változik, a járművet a továbbiakban is vezethetik ezzel a jogsival.

A szakhatósági engedély kiváltásának egyik feltétele a szakmai irányító kijelölése. Az ehhez szükséges tanfolyamot az országszerte elérhető képzőszervek, jellemzően kategóriás képzéssel is foglalkozó autósiskolákban lehet elvégezni, a hatósági vizsgát pedig a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) szervezi és bonyolítja.

A szakhatósági engedély kiváltásának feltételei:

  • Csak az kaphat engedélyt, akinek nem volt korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete.
  • Vagyoni biztosíték szükséges.
  • A 2,5 tonna össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzemben tartó vállalkozásoknak, ahogy már a nehéz teherautósoknál eddig is kötelező volt, május 21-től szakmai irányítót kell foglalkoztatni.
  • A jármű jobb első ajtaján, kívül – teherautónál az oldalfalon – jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által erre a célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

 

forrás: https://index.hu/belfold/2022/05/11/fuvarozas-jogositvany-b-kategoria-kozlekedes/

fotó: Markus Winkler, Unsplash

Fontos figyelmeztetés: Az oldal időnként frissül. A frissítés dátuma a cikk címe alatt található. A cikkekben található  információkat mindenki saját felelősségére használhatja.  A mai napon hatályos kresz paragrafusok itt találhatók