Ingyenes jogosítvány középiskolásoknak

A 2024 januárban megerősített tervek szerint a magyar kormány a B kategóriás jogosítvány megszerzésének teljes költségét megtérítené a középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak. A jövő tanévtől azaz 2024 szeptemberétől jön tehát az ingyenes jogosítvány középiskolásoknak, mely nem kevés tanulót, majd 300.000 diákot érint. De mit tudunk róla?

Az első B kategóriás jogosítvány megszerzésére a Magyar Állam jelenleg is ad támogatást. A támogatás  felső határa 25.000 Ft. A KRESZ oktatás és vizsga költségét – első jogosítvány esetén – valamivel több, mint 50%-ban az állam megtéríti. Az első jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó támogatásról és annak feltételeiről olvashatsz bővebben a linkre kattintva.

Az új törvénytervezet szerint az Állam azonban ennél jóval többet térít majd meg a jogsi költségéből. A tervezet szerint, mely hangsúlyozzuk, még nem elfogadott és nem a végleges, az alábbiakat lehet tudni arról, hogy a diákok esetében kinek lesz ingyenes a jogosítvány.

Kinek, mikor és hogyan lehet ingyenes jogosítványa?

  • Középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak (16.5 éves kor felett).
  • A jövő tanévtől, 2024 szeptemberétől.
  • Csak a B kategóriás jogosítványra vonatkozik a többi jogosítvány kategóriára nem.
  • Sikeres vizsga esetén -valószínűleg utólagos finanszírozással – térítenék meg a kötelező alapképzés díját (Alapképzés: KRESZ oktatás (28 tantermi óra vagy online KRESZ oktatás) illetve 29 órányi kötelező vezetés)
  • A támogatás összege a KRESZ vizsga árára és a gyakorlati vizsga díjára nem terjed ki.
  • Pontos részetek egyelőre nem ismertek, várhatóan nyárig kialakul a végleges tervezet.

A fenti javaslat gyakorlatban történő megvalósíthatóságáról jelenleg azonban semmilyen konkrétumot nem lehet tudni, ezért nem biztos, hogy érdemes az ingyenes lehetőségre hosszasan várakozni annak a középiskolás diáknak, aki minél előbb jogosítványt szeretne.

Jelenleg nem ismertek például a középiskolásokat érintő lehetséges korosztályi felső határok és az esetleges egyéb (pl. tanulmányi?)  feltételek, vagy például az, hogy mennyi idő áll rendelkezésére maximum a tanulónak a támogatás igénybevételére. A KRESZ-t és az elméleti részt az autósiskolák ma már főleg online oktatják, a gyakorlati képzés is jól szervezhető, így az hogy mennyi idő a jogsi megszerzése, jórészt a diákokon múlik. A túljelentkezésből adódhatnak majd csúszások az autósiskolák hirtelen nagyobb leterheltsége miatt, amit érdemes figyelembe venni és előre felkészülni rá, akár előre érdeklődni egy megbízható autósiskolánál.

Nem ismertek továbbá az autósiskolákat érintő esetleges feltételek. Az valószínű, hogy az ingyenes jogosítvány középiskolás diákoknak bármelyik autósiskolánál megszerezhető lesz, de ennek pontos feltételeit szintén nem ismerjük.

Fontos kiemelni, hogy a törvényjavaslatról a cikk írásakor végleges döntés még nem született, az egész egyelőre tervezet.