Ha közúti ellenőrzés alkalmával ittas vezetésen érte Önt hatósági személy és bevonták a vezetői engedélyét, akkor számolhat a vezetéstől való eltiltással is. A törvény szerint a járművezetéstől eltiltás időszaka egy hónaptól akár tíz évig is terjedhet, sőt, visszaeső ittas vezető esetében akár végleges hatállyal is alkalmazhatja azt a bíróság.

 

Amennyiben ez utóbbi nem vonatkozik e sorok olvasójára, akkor is valószínűsíthető, hogy a bíróság a pénzbirság mellett a kötelező utánképzés büntetését rója ki rá. Mit jelent ez és mit kell tennie? Erre derítünk fényt ebben a bejegyzésben.

 

Kire szabhatja ki a bíróság a kötelező utánképzés büntetését ittas vezetés esetén?

A zéró tolerancia bevezetésével sokkal súlyosabb következményekre számíthat az, aki alkohol fogyasztása után ül volán mögé, ezért azt javaslom, ebben az esetben tartózkodjon a vezetéstől. Ha mégis megtörtént a baj, a legjobb, ha azonnal felkeres egy közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédet.

Kötelező utánképzésen annak a személynek kell részt vennie, akit

  • a járművezetéstől legalább 6 hónapra eltiltott a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt;
  • vagy a bíróság eltiltotta a közúti közlekedéstől sofőrként közlekedési bűncselekmény miatt;
  • vagy akinek a vezetői engedélyét az eljáró hatóság a közúti közlekedési pontrendszer alapján visszavonta.

Természetesen, amennyiben az eltiltás a vezetői engedély bevonásával nem jár, valamint csak valamely járműkategóriára (A, B, stb) vagy járműfajtára terjed ki, abban az esetben nincs szükség a kötelező utánképzésen való részvételre.

 

A következő lépések: jelentkezés és feltárás

Az utánképzésre kötelezett személy a KAV, azaz a Közúti Alkalmassági és Vizsgaközpont felkeresésével indíthatja el a folyamatot. Ezt Budapesten és a megyeszékhelyeken egyaránt megteheti. A kötelező utánképzés két fő részt tartalmaz: a feltárást és a programot.

A feltárás egy elméleti és gyakorlati modulokból, továbbá pszichikai vizsgálatból álló, szakértők által végzett felmérés. A KAV Feltáró csoportja legkevesebb három, az Utánképzési Foglalkozásvezetői Névjegyzékben szereplő szakemberből álló bizottság.

Az elméleti tesztből, vezetési próbából és pszichológiai feltárásból álló feltárás megelőzi a programot. Az utánképzést megalapozó közlekedési cselekmény értékelésén túl ennek eredményei alapján döntenek a szakemberek arról, melyik programon kell részt vennie az ittasan vezetőnek.

A feltárás előtt nemcsak a KRESZ-t érdemes tanulmányozni és ezzel az ismereteket felfrissíteni, de járművezetésre alkalmas állapotban kell megjelenni minden alkalommal. A 139/1991. (X.29.) Kormányrendelet alapján annak, aki nem így jelenik meg, illetve nem jelenik meg valamelyik foglalkozáson, nem adható ki igazolás.

Tekintve, hogy a feltárás költségei akár a 40-140 ezer forintot is elérhetik, és az igazolás nélkül a vezetői engedély visszaszerzésének nincs esélye, ezt érdemes komolyan venni.

 

A programok

A feltárást követi a program, ami lehet elméleti, gyakorlati, ezeken belül lehet csoportfoglalkozás. Mivel a KAV megkülönbözteti az enyhén, közepesen és súlyosan ittas vezetők programját is, így összesen hét programban vehet részt az utánképzésre kötelezett.

A három főbb programkategória a következő:

  1. A közlekedési képzettség hiányosságainak megszüntetésére irányuló elméleti foglalkozás, ami a közlekedési szabályok felelevenítésére, vezetéselméleti hiányosságok megszüntetésére irányul. Időtartama 6 óra (két foglalkozás és elméleti vizsga), díja: 40 250 Ft.

 

  1. Gyakorlati foglalkozás, ami a járművezetés gyakorlása közben a közlekedési ismeretek, kultúra és magatartás hibáinak, hiányosságainak és rossz beidegződéseinek megszüntetését célozza meg. Időtartama 7 óra (négy foglalkozás és gyakorlati vizsga), díja: 53 760 Ft. Csak „B” kategória esetén!

 

  • A közlekedési szabályok megtartását célzó csoportfoglalkozás, helyzetgyakorlatokkal. Időtartama: 12 óra (két foglalkozás), díja: 69 000 Ft.

 

Akár szabálysértési eljárás, akár büntetőeljárás indult Ön ellen, a késlekedés súlyos tíz- vagy százezreket is jelenthet Önnek, hogy az eltiltás időtartamát ne is említsük. Ne várja meg, amíg már késő lesz: haladéktalanul keresse fel ügyvédi irodánkat, hogy az eljárás kezdetétől hathatós segítséget kaphasson!

 

Szponzorált tartalom