Kresz vizsga visszaigénylés

 

A kresz vizsga menete cikkünkben az utolsó lépés a kresz vizsga visszaigénylése, természetesen akkor, ha sikeres KRESZ vizsgát tettél., Az állam ugyanis visszatéríti a KRESZ vizsga díját, maximum 25.000 Ft-ig. Valójában a kresz tanfolyam és vagy kresz vizsga tehető ezzel számodra olcsóbbá. Mindegy melyiket választod, maximum 25.000 Ft kaphatsz, ha a díj megfizetését igazolni tudod. A visszatérítésre való jogosultságodat   13 napon megítélik, erről hivatalos határozatot küldenek, majd kiutalják a támogatási összeget az általad megadott bankszámlára. Hogyan?

KRESZ vizsga visszaigénylés lépésről lépésre

A kresz vizsgadíj visszaigénylése nem bonyolult feladat, nem kell hozzá könyvelő sem, de fontos megismerni a folyamat pontos lépéseit, melyek a következők:

1. A támogatás megállapítására irányuló eljárás írásbeli kérelemre indul.

2. A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon. Mégpedig a sikeres kresz vizsga letétele napjától számított maximum egy éven belül. Ha ezt lekésed, sajnos akkor nem jár a támogatás.

3. A papíralapú formanyomtatvány a KRESZ díj visszaigényléshez itt érhető el. A kresz díj visszaigénylése azonban nem csak papíron, de online is működik. A fenti határidőn (max. 1 év)  belül elektronikus űrlapon vagy formanyomtatványon is benyújthatsz igénylést.

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni online formában, elektronikus űrlapon.

Az elektronikus alapú formanyomtatvány, vagyis a KRESZ visszaigénylés online adatlap itt érhető el. (Ügyfélkapu, E-személyes okmány, vagy Telefonos azonosító szükséges hozzá)

Forrás: Államkincstár

Kinek jár vissza? A visszaigénylés feltételei

1. Sikeres, B-kategóriás kresz vizsga letétele, ez akárhányadik vizsgád is lehet.

2. Vagy magyar állampolgárság kell a támogatáshoz, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 39. § (1) bekezdés a) és c)-h) pontjában meghatározott olyan személy, aki a sikeres B-kategóriás kresz vizsga napján nem töltötte be még a 20. életévét.

3. Vagy olyan magyar állampolgár vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 39. § (1) bekezdés a) és c)-h) pontjában meghatározott személy, aki a sikeres B-kategóriás kresz vizsga napján csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban vagy egyéb (mindezek törvényben pontosan meghatározva) gyermekgondozást segítő ellátásban részesül.