Melyik kresz tábla „fogy” a legjobban?

A kresz táblákat poénból leszerelni divatos. Leginkább a sebességhatárokat jelző korlátozó táblák – ezen belül is a 20-as, 30-as korlátozó táblák – esnek áldozatul, jó ötletnek tűnik ennek a korosztálynak kerek szülinapra egy-egy kresz táblát vagy táblából készült kreatív dolgot ajándékozni. Minek is vegyék meg ugye ajándékba, ha ingyen is elvihető az út széléről? Hasonló indíttatásból fogynak a behajtani tilos, a megállni tilos, a stop tábla, az egy irányú utca táblák vagy építkezésre figyelmeztető jelzések. Jól mutatnak a kamasz szoba ajtaján a falon vagy kosárpalánkként a kertben… A kresz tábla leszerelése, megrongálása azonban nem jó ötlet. Amellett, hogy akár nagy bajt lehet vele okozni, és emiatt bűncselekménynek minősül, komoly büntetést lehet érte kapni. Pótlásuk pedig költséges dolog.

A kresz táblákat ugyanis nem olcsó horganyzott sík lemezből készítik el lézervágással. A lézervágó géppel bármilyen szabásminta (kör, négyzet, vagy éppen háromszög, nyolcszög alakú tábla, stb.) kiszabható. A formák között kimaradó részek sem vesznek kárba, ha elég nagyok, akkor kiegészítő táblának való alap készül belőlük. A kivágott táblák ezek után nyomtatott fényvisszavető alapot kapnak. A fényvisszaverő réteg fölé pedig színes, fényáteresztő fóliákat ragasztanak a felületre, így készülnek el tehát a kresz táblák.

Az eltűnt, elkopott, már túlzottan fakó színű vagy megrongálódott tábla pótlása, lecserélése egyébként a tulajdonos feladata. Általában a helyi önkormányzat, a Magyar Közút, vagy a Budapest Közút számít tulajdonosnak és gondoskodik arról, hogy hova és milyen táblát kell tenni. Náluk lehet azt i jelezni, ha megrongálódott táblát találsz, vagy hiányzó tábláról van tudomásod.

Lényeg, hogy a kresz táblákat ne szereljük le és vigyük el! A közlekedési táblák zöme szakboltban beszerezhető, ha ilyet ajándékoznál inkább vásárold meg inkább onnan!