Vezetői engedély hosszabbítás

 

Fontos tudni, hogy ha egyszer levizsgáztunk és megszereztük a vezetői engedélyt az nem marad örökké a miénk. Sajnos egyszer csak lejár, és meg kell újítanunk. A vezetői engedély hosszabbítás feltétele gyakorlatilag nem más, mint egy újabb jogosítvány alkalmassági orvosi vizsgálat. (A vezetői engedély cseréje nem azonos a meghosszabbítással, erről bővebben a linkre kattintva olvashat)

Ahhoz, hogy érvényes jogosítvánnyal tovább vezethessünk, az orvosnak újra meg kell vizsgálnia és  megállapítania, hogy egészségügyileg alkalmas vagy-e továbbra is a járművezetésre. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a jogsi megszerzése, vagy a vezetői engedély legutóbbi megújítása óta eltelt időben nem alakult-e ki olyan betegség, testi, szellemi vagy érzékszervi fogyatékosság, mely a sofőrt járművezetésre alkalmatlanná teszi. Amennyiben a felülvizsgálat során vezetésre alkalmasnak talál a vizsgáló orvos, megújítja a vezető engedélyt.

 

Meddig érvényes a vezetői engedély?

A kiállított jogosítvány érvényessége, azaz az orvosi alkalmassági érvényességi ideje mindig életkortól függ:

 • 50 év alatt: 10 év érvényesség
 • 50-60 év között: 5 év érvényesség
 • 60-70.év között: 3 év érvényesség
 • 70 év felett: 2 év érvényesség

 

Mikor álljunk neki a vezetői engedély meghosszabbításának és mit vigyünk magunkkal?

Azt javasoljuk, hogy semmiképpen sem az utolsó pillanatban! A folyamat időbe telik, ezért érdemes 1-2 hónappal a jogosítvány lejárat előtt már bejelentkezni a háziorvoshoz a vizsgálatra. A vizsgálat napján pedig az alábbiakra lesz szükség:

 • jogosítvány
 • személyi igazolvány és lakcímkártya
 • szemüveg, ha van
 • szakorvosi vélemény, ha kezelés alatt áll valaki
 • pénzt, ugyanis a vizsgálat önköltséges és az ár itt is életkortól függ:
– 50 év alatt: 7.200 Ft
– 50-60 év között: 4.800 Ft
– 60-70.év között: 2.500 Ft
– 70 év felett: 1.700 Ft

 

Milyen vizsgálatokra számítsunk?

Ha nincsen ismert betegségünk, vagy komolyabb panaszunk, akkor az alábbi alapvizsgálatokra számíthatunk:

 • Szemészeti és színlátás vizsgálat
 • Egészségre vonatkozó általános jellegű kérdések
 • Várnyomás mérés
 • Esetleges krónikus betegségekhez szakorvosi vélemény szükséges ahhoz, hogy az alkalmasság biztonsággal megállapítható legyen. Sajnos ennek költségei már magasabbak, mint az alap orvosi alkalmasságinál:
– 40 év alatt: 10.800 Ft
– 40-60 év között: 7.200 Ft
– 60-70.év között: 4-800 Ft
– 70 év felett: 3.200 Ft

 

Irány a kormányablak vagy az ügyfélkapu

Ha megkaptuk az orvosi alkalmassági engedélyt, akkor kétféleképpen juthatunk hozzá a megújított jogosítványunkhoz:

1. Személyes ügyintézés kormányablaknál

Az orvosi alkalmasság eredményével és a fent már felsorolt dokumentumokkal kell felkeresni a legközelebbi kormányablakot, ahol a jogosítványt kiállítják.

Személyes ügyintézés esetén a jogosítvány hosszabbítás ára (illetéke) 62 éves korig 4.000 Ft, afölött pedig 1.500 Ft, melyet az okmányirodában / kormányablakban bankkártyával befizethetünk (Csekken is lehetséges fizetni). Ha kifutottunk a határidőből és a jogsi elkészültéig ideiglenes jogosítványra van szükség, annak illetéke 2.300 Ft.

A meghosszabbított jogosítványunkat nem kapjuk rögtön kézhez, sms-ben értesítenek, ha elkészült, ez általában 8 napon belül megvan.

2. Vezetői engedély hosszabbítás online – ügyfélkapun keresztül

Az ügyfélkapu nagyon sok mindenre jó, időt és pénzt spórol. Így van ez a jogosítvány hosszabbítással is, ha ugyanis az ügyfélkapun indítjuk az ügyet, akkor az egész semmibe nem kerül, illetékmentes. Az online felületen személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban egy online nyilatkozatot kell kitölteni itt: magyarorszag.hu oldalon: Vezetői engedély hosszabbítás online

Tudnivalók az online jogosítvány hosszabbításhoz

1. A szolgáltatás a Központi Azonosítási Ügynök (röviden KAÜ) szolgáltatáson keresztül történő azonosítással használható.

2. Itt kell megtenni az okmány kiállításához szükséges nyilatkozatokat, többek között arról, hogy igénybe kívánjuk-e venni az automatikus, hivatalbóli okmánykiállítás lehetőségét (igen!) és azt, hogy a jogosítványt milyen címre kérjük majd megküldeni.

Érdemes megadni a felületen telefonszámot, emailcímet is, ugyanis a rendszer teljesen automata módon – emberi beavatkozás nélkül – gyártja le a megújított jogosítványt. Ehhez a rendszer a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból a 3 évnél nem régebbi, személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány kiállításakor készült, a vezetői engedély kiállításához is felhasználható fénykép- és aláírásadatot beszerzi. Ha viszont nincs ilyen 3 évnél nem régebbi okmányunk nyilvántartva, akkor sem akad el a folyamat, mert értesíteni tudnak minket a megadott emailen, telefonszámon.

Fontos tudni, hogy az orvosi alkalmasságit sem kell csatolni az online vezetői engedély hosszabbításkor, azt ugyanis a kiállító szervek elektronikus úton megküldik az engedély-nyilvántartásba.

3. A sikeres beküldést követően a visszaigazolás letölthető az oldalról azután pedig folyamatosan nyomon követhető az okmánykiállítási állapota. Amint elkészült a megújult jogosítvány kipostázzák, ez általában 8 napon belül megtörténik.