Nemzetközi jogosítvány 2022

A nyári vakáció közeledtével, a nagy utazások előtt mindig érdemes ellenőrizni, hogy az adott célországban elfogadják -e a magyar hatóságok által kiállított jogosítványt. Amennyiben nem, szükség lesz a nemzetközi jogosítvány kiállítására.

Hova nem kell nemzetközi vezetői engedély?

A magyar jogosítványt vezetési jogosultság igazolására elismerik az

 • EGT tagállamaiban
 • Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott országokban
 • Bilaterális egyezmény alapján Japánban és a Koreai Köztársaságban
 • Nagy Britannia –  A Brexit után és következtében Nagy Britanniára vonatkozó szabályokat érdemes kiutazás előtt ellenőrizni, mert a szabályozás változhat. Jelenleg (2022.05.03) nem szükséges nemzetközi jogosítvány, források az ellenőrzéshez itt: https://london.mfa.gov.hu/page/brexit-gyik-11 és itt: https://www.gov.uk/driving-nongb-licence

 

EGT tagállamok:
EU országok
Izland
Lichtenstein
Norvégia
Svájc

EU tagországok ABC sorrendben:
Ausztria
Belgium
Bulgária
Ciprus
Csehország
Dánia
Észtország
Finnország
Franciaország
Görögország
Hollandia
Horvátország
Írország
Lengyelország
Lettország
Litvánia
Luxemburg
Magyarország
Málta
Németország
Olaszország
Portugália
Románia
Spanyolország
Svédország
Szlovákia
Szlovénia

Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott államok ABC sorrendben:
Albánia
Ausztria
Azerbajdzsán
Bahama-szigetek
Bahreini Királyság
Belarusz Köztársaság (Fehéroroszország)
Belgium
Bosznia-Hercegovina
Brazília
Bulgária
Cseh Köztársaság
Dánia
Dél-afrika Köztársaság
Egyesült Arab Emirségek
Elefántcsontparti Köztársaság
Észt Köztársaság
Finnország
Franciaország
Fülöp-szigetek
Görögország
Grúzia
Guyanai Szövetkezeti Köztársaság
Hollandia
Horvátország
Iráni Iszlám Köztársaság
Izrael
Katar
Kazahsztán
Kenya
Kirgizisztán
Kongói Demokratikus Köztársaság
Közép-afrikai Köztársaság
Kubai Köztársaság
Kuvait
Lengyelország
Lettország
Libériai Köztársaság
Litván Köztársaság
Luxemburg
Macedónia
Magyarország
Marokkói Királyság
Moldova
Monacói Hercegség
Mongólia
Montenegró
Németország
Niger
Norvégia
Olaszország
Oroszország
Örményország
Pakisztán
Perui Köztársaság
Portugália
Románia
San Marino
Seychelle-szigetek
Svájc
Svédország
Szenegál
Szerbia
Szlovákia
Szlovénia
Tádzsik Köztársaság
Törökország
Tunézia
Türkmenisztán
Ukrajna
Uruguay
Üzbegisztán
Vietnám
Zimbabwe

Hova kell nemzetközi jogosítvány?

Amennyiben olyan országban szeretnél vezetni, mely nincs a fenti listákon, vagyis nem EGT tag és nem tagja a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezménynek, javasolt a nemzetközi jogosítványt kiállítani. Legtöbb esetben nem kérik ugyan, de hasznos lehet, ha esetleg mégis, illetve fontos lehet az autókölcsönzéshez, vagy közlekedési vétség, baleset esetén. Ezért mindenképp javasoljuk, ha az adott ország nem szerepel a fenti listákon, hogy külföldre utazás előtt az illetékes ország külképviselete segítségével ellenőrizni, hogy szükséges vagy sem a nemzetközi vezetői engedély.

Nemzetközi jogosítvány Amerikai Egyesült Államok

Az Egyesült Államokba rövid időre látogatók a magyar jogosítvánnyal vezethetnek, de egy évnél hosszabb tartózkodás esetén már nem és néhány állam a nemzetközi jogosítvány kiállítását kifejezetten kéri. A magyar jogosítvánnyal történő vezetés és a közlekedési szabályok megtalálhatók az adott állam Közlekedési Minisztériumának (Department of Motor Vehicules – DMV) honlapján. A közlekedési szabályok szintén államonként eltérőek, így javasoljuk az adott állam közlekedési szabályainak megismerését. (Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika)

Nemzetközi jogosítvány Kanada

A gépjárművezetés feltételeinek szabályozása Kanadában tartományi hatáskör, tartományonként tehát eltérő lehet. Az utazás előtt ezért ajánlatos kiváltani a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt. Jogosítványokkal kapcsolatban itt található néhány hasznos információ. Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?kanada

Nemzetközi jogosítvány Dubai

Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között 2017 őszén létrejött megállapodás értelmében a két ország kölcsönösen elismeri a vezetői engedélyeket (Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?egyesult-arab-emirsegek)  A helyzet azonban mégsem egyértelmű, előfordulhat, hogy mégis kérik a nemzetközi vezetői engedélyt. Turistáktól autóbérlésnél is kérhetik, így jobb ha e kéznél van.

Ki kaphat nemzetközi vezetői engedélyt?

Nemzetközi jogosítványt kaphat, aki rendelkezik érvényes magyar jogosítvánnyal és betöltötte a 18. életévét. (Vagy a Magyarországon vezetési jogosultság igazolására alkalmas, Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott ország hatósága által kiállított külföldi vezető engedéllyel és kérelmezi annak kiadását)

Nemzetközi vezetői engedély igénylése

A nemzetközi jogsi bármely járási hivatalának kormányablakában vagy okmányirodájában. A kész okmány átvehető az okmányirodában vagy kormányablaknál személyesen, illetve lehetőség van postai kézbesítésre is. Fontos tudni, hogy a nemzetközi vezetői engedély kiállítását meghatalmazott is kérelmezheti, illetve az elkészült okmányt meghatalmazott is átveheti. Ebben az esetben be kell mutatni az írásbeli meghatalmazást.

Szükséges a nemzetközi jogosítvány kiállításához:

 • érvényes magyar vezetői engedély (és betöltött 18. életév)
 • személyazonosság igazolására alkalmas érvényes okmány
  (személyazonosító igazolvány, útlevél)
 • lakcímkártya (ilyen okmánnyal nem rendelkező külföldi állampolgár esetén az idegenrendészeti hatóság által kiállított, tartózkodási jogot igazoló okmány (tartózkodási engedély)
 • amennyiben az ügyben meghatalmazott jár el, a képviseleti jogosultságát igazoló meghatalmazás eredeti példánya
 • 2 db fotó (arcképmás, igazolványkép)
 • igazgatási szolgáltatási díj megfizetését tanúsító igazolás: a Nemzetközi jogosítvány ára 2.300 Ft. Az összeg fizethető a helyszínen bankkártyával és postai csekken is előzőleg.
 • Ügyintézés 8 nap (max 21 nap hiánypótlás esetén)

Nemzetközi jogosítvány igénylése online

Az okmány igénylése előkészíthető elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül. A személyi igazolványon, lakcímkártyán és a 2 db szkennelt igazolványképen kívül az ügyintézés díjának megfizetését tanúsító igazolást is csatolni szükséges online. A díj és az ügyintézési határidő a fentivel megegyező.

Nemzetközi jogosítvány érvényessége

 • A nemzetközi jogosítvány csak a magyar vezetői engedéllyel együtt érvényes.
 • A vezetői engedély külföldön vezetési jogosultság igazolására alkalmas azokban az országokban, ahol a magyar vezetői engedélyt elismerik, személyazonosság igazolására belföldön, nemzeti szabályaink szerint alkalmas.
 • A nemzetközi jogosítvány érvényességi ideje a kiállítása alapjául szolgáló magyar vezetői engedélyben feltüntetett egészségi érvényességi idővel azonos, de legfeljebb a nemzetközi vezetői engedély kiállításának napjától számított három év.

Forrás:

https://www.nyilvantarto.hu/hu/vezetoiengedely_nemzetkozi

Fontos figyelmeztetés: Az oldal időnként frissül. A frissítés dátuma a cikk címe alatt található. A cikkekben található  információkat mindenki saját felelősségére használhatja.