Vasúti átjáró tábla, vasúti átjáró

A vasúti átjáró tábla, táblák szabályait Magyarországon az “1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól” c. rendelet szabályozza, annak is a 16. paragrafusa: Veszélyt jelző táblák. Ennek tartalmát foglaltuk össze az alábbi cikkben emészthető formában a jogszabály mai napon ( 2022.05.02. ) hatályos állapota szerint.

Sorompó nélküli vasúti átjáró tábla

  • Ahol ilyen táblával jelzik a vasúti átjárót, az azt jelenti, hogy nincsen sorompó vagy fénysorompó az átjárón. A tábla alatt kisebb kiegészítő táblával jelezhetik, ha az áthaladást fénysorompó biztosítja.

 

Sorompóval biztosított vasúti átjáró tábla

  • A tábla azt jelzi, hogy teljes, vagy félsorompóval biztosított vasúti átjáró van. A tábla alatt kisebb kiegészítő táblával jelezhetik, ha az áthaladást fénysorompó is biztosítja.

 

Vasúti átjáró kezdete tábla

  • A fenti táblák közül minden vasúti átjáróban megtalálható valamelyik tábla, attól függően hogy egy vagy többvágányú -e az átjáró. Nincs jelentősége, hogy vízszintes vagy függőleges a tábla állása.

 

Két- vagy több vágányú vasúti átjáró kezdete

 

Vasúti átjárót előjelző táblák

  • A táblák azt jelentik hogy vasúti átjáróhoz közeledünk. Elsőként a 3 sávos, majd 2 sávos végül az egy sávos táblát pillantjuk meg, ahogy az átjáróhoz közeledünk. Ezek a megtett utat 3 részre osztják. Nem kötelező a táblák elhelyezése az átjárók előtt, így ezzel nem feltétlenül találkozunk.

 

Egyéb veszély tábla

  • Az egyéb veszély tábla azt jelzi, hogy az úton a fentieken kívül további veszély van. Az, hogy milyen veszély következhet a vasúti átjáróhoz közeledve, kisebb kiegészítő tábla jelzi. Ilyen lehet pl.: csúszós úttest, jelzőőr, utasok fel-le szállása az úttesten, nyomvályús útszakaszra figyelmeztető kiegészítő táblák

 

Villamos

  • A tábla azt jelzi, hogy az utat villamos sínek keresztezik.

Fontos tudni, hogy az ilyen jelzőtábláknál a balról érkező villamosnak kötelezően elsőbbséget kell adni!

Fontos figyelmeztetés: Ez a cikk a 2022-ben érvényes, “1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól” c. rendelet alapján íródott. Az oldal időnként frissül. A frissítés dátuma a cikk címe alatt található. A cikkekben található  információkat mindenki saját felelősségére használhatja.  A mai napon hatályos kresz paragrafusok itt találhatók