Kresz vizsga menete

Magyarországon Jogsit csak úgy szerezhetsz, ha először teljesíted az elméleti, más néven kresz vizsgát. Érdekesség, hogy ez nem minden európai országban van így, Romániában például az elméleti vizsga a gyakorlati vizsgát követi. Mondhatnánk, hogy kicsit fordítva ülnek a lovon és igazunk is van. Ahhoz ugyanis, hogy biztonságban elkezdj forgalomban vezetni, alaposan ismerned kell a közlekedés tudnivalóit elméleti oldalról . Egy jó sofőrnek nem csupán a kresz táblák, a közlekedési szabályok és helyzetek azok, amiket ismernie kell, hanem az alapvető egészségügyi és műszaki ismeretekkel is tisztában kell lennie. Hiszen bármikor felmerülhet váratlan helyzet, amit meg kell tudni oldani. Hogy mindenki egyenlő esélyekkel indulhasson a forgalomban, a kresz vizsga menete és rendszere központilag szabályozott Magyarországon.

A kresz vizsga menete lépésről lépésre

  1. A kresz vizsgára jelentkezni kell, a vizsga időpontját az autósiskola igényli meg Neked. A Kresz vizsga díját előre be kell fizetned.
  2. Érdemes legalább 10-15 perccel a kiírt vizsgaidőpont előtt érkezni a vizsgaközpontba, hogy biztosra menj és ne késd le e vizsgát.
  3. A kresz vizsgát számítógépen kell teljesíteni, ahol 55 tesztkérdést kell megoldanod, amire 55 perced van tehát kérdésenként 1 perc. Nem sok.
  4. A kérdésekre adott válaszok  1- 3 pontot érnek, attól függ mennyire összetett a kérdés. A maximálisan elérhető pontszám 75 pont, és a vizsgán csak akkor mész át, ha eléred 65 pontot minimum.
  5. Miután elkészültél, a rendszer azonnal kiértékeli a teljesítményedet, így azonnal tudni fogod, hogy átmentél-e.Ha sikeresen vizsgáztál, elkezdheted a gyakorlati oktatást az autósiskolában a választott oktatóddal
  6. Utolsó lépésként ne felejtkezz el egy nagyon fontos dologról, amire a vizsga időpontjától kezdve maximum egy éved van. És mi az? A kresz vizsga visszaigénylése. (Linkre kattintva olvasd el hogyan tudod visszaigényelni a kresz oktatás és vizsga díját!)

Ha nem sikerült a vizsga, akkor itt a vizsgaközpontban tudsz új időpontot kérni a pótvizsgára.

Ha nem mentél át, nincs semmi baj! A kresz vizsgát elméletileg akárhányszor megpróbálhatod és ha még egy kicsit gyakorolsz, legközelebb sikerülni fog. Minél előbb próbáld meg újra Egyedül arra figyelj, hogy a tanfolyam kezdetétől számítva 1 éven belül sikeres vizsgát tegyél.

Kresz vizsga ára

A kresz vizsga ára szintén központilag szabályozott, 2022-ben 4.600 Ft-ba kerül.