Románia sebességhatárok, úthasználati díjak

A nyári szünet közeledtével a nagy utazások előtt mindig érdemes ellenőrizni, hogy az adott célországban mik az aktuális sebességhatárok a különböző utakon. Nem is gondolnánk hogy a sebességhatárok az EU-ban például nem egységesek, pedig sajnos nem azok. Románia sebességhatárok tekintetében szintén eltér a Magyarországon megszokottól:

Románia sebességhatárok személygépkocsival és motorral

Lakott területen: 50 km/h

Lakott területen kívül: 90km/h

Autóúton:100 km/h

Autópályán: 130 km/h

Ezeket a megengedett legnagyobb sebességhatárokat egyáltalán nem szabad túllépni, még akkor sem, ha az biztonságosnak tűnne!

Ugyanakkor nem szabad a járművel indokolatlanul lassan sem haladni, mert ez akadályozza a forgalmat.

Amennyiben olyan sebességkorlátozás jelzőtáblát látunk, mely lakott területen belül 50 km/h illetve lakott területen kívül 90 km/h -nál nagyobb sebességet enged meg, akkor a táblán jelzett sebességhatár az irányadó, maximum ezzel a sebességgel közlekedhetünk az adott útszakaszon.

 

További külön meghatározott sebességhatárok vonatkoznak az alábbi esetekre

  • Amennyiben az adott gépjármű forgalmi engedélyében bejegyzett maximális sebesség meg van határozva, akkor ezt a legfelső sebességhatárnak kell tekinteni minden esetben
  • A sofőr vezetői engedélyébe bejegyzett orvos által meghatározott maximális sebességet szintén a legfelső sebességhatárnak kell tekinteni minden esetben

A gépkocsi sebességét alapvetően mindig úgy kell megválasztani, hogy a vezető a

  • járművével meg tudjon állni adott távolságon belül
  • járművével meg tudjon állni minden olyan akadály előtt, melyre számítania kell

Sebesség megválasztásához az alábbi körülményeket kell figyelembe venni:

  • az út vonalvezetését (kanyar, emelkedő, stb.)
  • az út minőségét (útburkolat, burkolati hibák)
  • a forgalom sűrűségét (helyes követési távolság megválasztása)
  • az időjárási viszonyokat (köd, eső, hó)
  • a látási viszonyokat (szürkület, sötétség)

Úthasználati díj Romániában

Úthasználati díj van Romániában: matrica vásárlása kötelező minden gépjárműre, kivéve a két- és háromkerekű motorkerékpárokat.

Neve: ROVINIETA. Beszerezhető: a határátkelési helyeken, postahivatalokban és a benzinkutaknál, illetve online (https://www.e-rovinieta.ro/hu). A matrica nélkül közlekedők komoly pénzbüntetésre számíthatnak. A matrica lehet egy évre szóló, a belföldi járművek esetében, illetve egy napos, hét napos, harminc napos, hat havi és egyéves időtartamú külföldi járművek részére.

A matricák árai függenek a jármű besorolásától (A, B, C, D, E, F, G, H) és a matrica érvényességi időtartamától. A matrica hiánya miatt személygépkocsik esetén 250-500 RON, míg autóbuszok és teherautók esetében 1.250-4.500 RON közötti büntetést szabhatnak ki.

A díjtételek euróban

A kategória – személygépkocsik

1 nap – nem vásárolható meg az A kategória számára
7 nap – 3 euró
30 nap – 7 euró
90 nap – 13 euró
12 hónap – 28 euró

További közlekedéssel kapcsolatos haszns információk megtalálhatók a Bukaresti Magyar nagykövetség weboldalán, mely a cikk forrásául is szolgált az alábbi linken: https://bukarest.mfa.gov.hu

Sebességhatárok Európa útjain

Ausztria sebességhatárok és úthasználati díjak

Horvátország sebességhatárok és úthasználati díjak

Szlovénia sebességhatárok és úthasználati díjak

Németország sebességhatárok és úthasználati díjak

KRESZ sebességhatárok Magyarországon

 

Fontos figyelmeztetés: Az oldal időnként frissül. A frissítés dátuma a cikk címe alatt található. A cikkekben található  információkat mindenki saját felelősségére használhatja.