Szlovénia sebességhatárok, úthasználati díjak

A nyári vagy éppen a téli szünet közeledtével a nagy utazások, síelések előtt mindig érdemes ellenőrizni, hogy az adott célországban mik az aktuális sebességhatárok a különböző utakon. Nem is gondolnánk, hogy a sebességhatárok az EU-ban például nem egységesek, pedig sajnos nem azok. Szlovénia sebességhatárok tekintetében szintén eltér a Magyarországon megszokottól. Az útdíjakról is érdemes előre informálódni, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

Szlovénia sebességhatárok személygépkocsival és motorral

Lakott területen: 50 km/h általában. Fontos tudni, hogy Szlovéniában számos városban táblákkal jelzett zónában maximum 30 km/h sebességgel szabad haladni.

Lakott területen kívül: 90km/h

Autóúton:110 km/h

Autópályán: 130 km/h.

Ezeket a megengedett legnagyobb sebességhatárokat egyáltalán nem szabad túllépni, még akkor sem, ha az biztonságosnak tűnne!

Ugyanakkor nem szabad a járművel indokolatlanul lassan sem haladni, mert ez akadályozza a forgalmat.

Amennyiben olyan sebességkorlátozás jelzőtáblát látunk, mely lakott területen belül 50 km/h illetve lakott területen kívül 90 km/h -nál nagyobb sebességet enged meg, akkor a táblán jelzett sebességhatár az irányadó, maximum ezzel a sebességgel közlekedhetünk az adott útszakaszon.

 

További külön meghatározott sebességhatárok vonatkoznak az alábbi esetekre

  • Amennyiben az adott gépjármű forgalmi engedélyében bejegyzett maximális sebesség meg van határozva, akkor ezt a legfelső sebességhatárnak kell tekinteni minden esetben
  • A sofőr vezetői engedélyébe bejegyzett orvos által meghatározott maximális sebességet szintén a legfelső sebességhatárnak kell tekinteni minden esetben

A gépkocsi sebességét alapvetően mindig úgy kell megválasztani, hogy a vezető a

  • járművével meg tudjon állni adott távolságon belül
  • járművével meg tudjon állni minden olyan akadály előtt, melyre számítania kell

Sebesség megválasztásához az alábbi körülményeket kell figyelembe venni:

  • az út vonalvezetését (kanyar, emelkedő, stb.)
  • az út minőségét (útburkolat, burkolati hibák)
  • a forgalom sűrűségét (helyes követési távolság megválasztása)
  • az időjárási viszonyokat (köd, eső, hó)
  • a látási viszonyokat (szürkület, sötétség)

Úthasználati díj Szlovéniában

Szlovéniában autópályák és gyorsforgalmi utak időalapú használatáért fizetendő útdíj négy különböző időtartamra vásárolható, meg, melyek alatt az összes díjköteles út korlátlanul használható. Legegyszerűbb, ha előre, online megvásároljuk, már csak azért is, mert a DARS- nak magyar nyelvű honlapja is van, ahol könnyedén megvehető a pályamatrica, ezen a linken: https://evinjeta.dars.si/hu/e-matrica-tipusok

Sebességhatárok Európa útjain

Románia sebességhatárok, úthasználati díjak

Ausztria sebességhatárok, úthasználati díjak

Horvátország sebességhatárok, úthasználati díjak

Németország sebességhatárok, úthasználati díjak

KRESZ sebességhatárok Magyarországon

 

Fontos figyelmeztetés: Az oldal időnként frissül. A frissítés dátuma a cikk címe alatt található. A cikkekben található  információkat mindenki saját felelősségére használhatja.