Jogosítvány a nyári szünetben

Magyarországon már 17 évesen vezethetsz b kategóriás jogosítvánnyal. Ez azt jelenti, hogy a középiskola vége felé már belevághatsz a jogsi megszerzésébe. Hogy mikor futsz neki, azt Te döntöd, el, mi adunk néhány tippet, mert a jogosítványt a nyári szünetben a legjobb megszerezni, vagy legalábbis a tanfolyam nagyobb részét letudni. Nyáron lazább az élet, nem kell állandóan készülni, nincs különóra, több időd marad a vezetés tanulásara. Ez azonban senkinek sem újdonság,  éppen ezért rengetegen nyárra időzítik a vezetés tanulást és vizsgát, ezért júliusra általában ugrásszerűen megnő a vezetni tanulók és a vizsgázók száma. Ez azt is jelenti, hogy várakozni kell esetleg az gyakorlati oktatásra, vagy a vizsgaidőpontokra, mert nyárra feltorlódnak a jelentkezések.

Elvégezhető az autóvezetői tanfolyam egy nyár alatt?

Elvégezhető az autóvezetői tanfolyam iskolakezdésig? A jó hír az, hogy igen. A rossz pedig az, hogy csak akkor, ha nagyon rákészülsz, megtervezed előre, időben elkezded és még szerencséd is van. A KRESZ tanfolyam ugyanis minimálisan 7 nap alatt végezhető el intenzív oktatás keretében (legalább 7×4 óra), viszont a kresz vizsga időpontra átlag 3-4 hetet várni kell.  Ha szorgalmasan és eleget gyakoroltad a kresz teszteket, és az elméleti vizsgád egyből sikerül, akkor is kb. egy hónap már eltelt a nyári szünetből. Ha valamilyen okból mégsem sikerül a vizsga, akkor pedig újabb 3-4 hetet kell várni a következő vizsgaidőpontra.

1. Tipp – Tervezz előre: A kresz tanfolyamra érdemes már március – áprilisban bejelentkezni és gyakorolni a teszteket. Ha minden simán megy, akkor így a nyári szünet kezdetekor már elkezdheted a gyakorlati órákat!

A gyakorlati vezetés oktatásra nézve a szabály a következő: Minimum 30 levezetett óra és levezetett 580 km. Ezt figyelembe véve 10 hetet kell minimálisan szánnod a nyári szünetből a gyakorlati órákra heti 3 óra vezetéssel számolva. Ezt csak akkor tudod megcsinálni,

  • ha a nyári szünet kezdetére már megvan a kresz vizsgád
  • előre leegyeztetted az oktatóval, hogy te heti 3 órát veszel és sem Te sem ő nem lesz szabadságon eközben
  • nem jön közbe egyikőtöknek sem semmi.

És a gyakorlati  vizsga, mivel általában a vizsga jelentkezés sem megy azonnal, nagy valószínűséggel már átcsúszik szeptemberre. De akkor is a nehezén simán túl lehetsz a nyári szünetben

2. Tipp – Keresd meg azt az autósiskolát, ahol elég rugalmasak ahhoz, hogy előre egyeztethesd a gyakorlati vezetés ütemezését már jelentkezéskor! A nyári szünet azért is jó, mert Te is rugalmasabb lehetsz időbeosztás szempontjából (délelőtti órák nem esnek ki)

Jogosítvány a nyári szünetben – előnyök, hátrányok

  • Rugalmasabban oszthatod be az idődet mint a tanév alatt, gyorsabban tudsz haladni a tanfolyammal
  • Nyáron kisebb a forgalom, így könnyebb a vezetés tanulás
  • Több időd van gyakorolni mind az elméletet mind a vezetést

azonban

  • A nagy melegben jóval nehezebb koncentrálni
  • A meleg miatt a közlekedés résztvevői szintén dekoncentráltabbak, nagyobb figyelem szükséges
  • Más évszakokban más lesz a vezetési élmény is, ősszel megnövekszik a forgalom, erre is fel kell készülni!

3. Tipp – Ha nyáron, melegben tanulsz vezetni, kiemelten figyelj a hidratálásra! Nagyon fontos, hogy eléggé koncentrált légy! Mindig legyen nálad egy üveg víz, ha elfelejtetted, álljatok meg egy ivókút vagy párakapu közelében.

Jogosítvány a nyári szünetben + 1 tipp:

+1 Tipp –  Ha már otthon töltöd a nyarat az autóvezetői tanfolyam miatt marad még bőven szabadidőd, hiszen nem tudsz minden nap vezetni menni. Érdemes olyan tanfolyamokra jelentkezni, melyeket máskor nem tudsz beiktatni, de érdekelnek, esetleg a pályaválasztás szempontjából jól jönnek, ha kipróbálod magad ezekben is, például: